impressie
Tartelette | Gefermenteerde abrikoos | Wildpluk

De tartelette maken we met behulp van familie Smits uit de Heurne. Zij zijn continu bezig met de innovatieve ontwikkeling van hun groentekwekerij. Zo zijn ze onlangs gestart met het telen van biologische pompoen om zo pompoenpitten aan te kunnen bieden. Daarnaast zijn zij sinds jaar en dag teler van asperges, prei en abrikozen.

“De afwerking van de tartelette bestaat simpelweg uit heel smaakvol onkruid.”

Voor dit gerecht halveren we de abrikozen van Gert Smits, waarna we de pit drogen en deze tot olie verwerken. Op het vruchtvlees laten we lacto-fermentatie zijn werk doen. Hierbij zorgen melkzuurproducerende bacteriën dat de suikers worden afgebroken tot melkzuur. Met als resultaat een waanzinnig mooi sap met een frisse toon van citroenverbena. Van het sap maken we een custard die we combineren met hangop van citroenverbena.

Tot slot wordt de tartelette afgewerkt met wildpluk. Hiervoor plukken we kruiden in het park rondom Villa Ruimzicht, maar ook bij onze leveranciers. Vaak zijn dit kruiden die niet wenselijk zijn, velen zullen het onkruid noemen. In Nederland is de culinaire toepassing van wilde kruiden erg op de achtergrond verdwenen. Zonde, want ze zitten boordevol verrassende smaken! De wildpluk die je vindt op de tartelette verschilt per dag of week, afhankelijk van het weer.