impressie
Rode Kool | Citrusschil | Eikeltjeskoffie

Dit gerecht is gemaakt op basis van rode kool van de Kruisbrink. Hiervan maken we een luchtige mousse en een krokant schuim. Daarbij komt een frisse crème van sinaasappelschil met champagne. Het poeder van de eikeltjes geeft de rijke smaak en zorgt voor de finishing touch van dit gerecht.

Veel van het groenafval bij Villa Ruimzicht composteren we in wormenbakken, ook wel onze ‘Hungry Bins’. De bewoners van deze bakken hebben zo hun eigen voorkeuren. Zo zijn ze vegetarisch, hebben ze een intolerantie tegen gluten en lactose en houden ze niet van zure en zoute producten. Met als gevolg dat de sinaasappelschillen van onze Jus d’Orange niet verwerkt kunnen worden. Creatief als we zijn proberen we altijd een alternatief te zoeken om deze ‘restanten’ alsnog op een nuttige manier in te zetten. Weggooien zou namelijk zonde zijn: sinaasappelschillen zitten vol etherische oliën om aromatische producten van te maken. Zo ook de sinaasappelcrème die de rode kool in dit gerecht verrijkt.

“Veel van het groenafval bij Villa Ruimzicht composteren we in wormenbakken, ook wel onze ‘Hungry Bins’”

Achter onze keuken staat een gigantische eikenboom waar we twee keer per jaar van mogen ‘genieten’. De eerste keer genieten we van enorme jeuk door de eikenprocessierups, en in het najaar van de vallende eikels. Zonde om niks mee te doen! 😉 We roosteren de eikels in de oven, waarna we de kern verwijderen en deze spoelen in koud water totdat er helder water uitkomt. Op deze manier onttrekken we de looizuren (ook wel tannine) en gifstoffen. Het gespoelde poeder laten we rustig branden tot er een koffie ontstaat: eentje met een rijke cacaosmaak met tonen van gebrande koffie.