Impressie
Tomaat | Brûlée | Waterkers | Szechuan

Een bouillon van de tomatenplant met tomaat hebben wij langzaam getrokken en is op zeer lage temperatuur ingedampt tot een frisse maar complexe bouillon. Door natuurlijke binding is er een textuur ontstaat die vergelijkbaar is die van de crème van de crème brûlée. Fris pittige kruiden en een crème van tomaat met szechuan geven pit aan het geheel.

“Voor de bouillon wordt zowel de tomatenplant als de tomatenvrucht gebruikt.”

In mijn zoektocht naar verschillende manieren van agriculture, ben ik het afgelopen jaar in contact gekomen met Hans Krens uit Laren (Achterhoek). Hans heeft rond zijn huis een voedselbos aangelegd waar met succes de szechuan groeit. Het is ontzettend inspirerend hoe de planten in symbiose groeien in het bos. Naar mijn idee kunnen we veel kennis halen uit deze manier van het telen van ons voedsel.

Wanneer we deze kennis toepassen in agroforestry zal er een gezonder ras geteeld worden waarbij er minder pesticiden en kunstgrepen nodig zijn. Hoewel ik voedselbossen enorm interessant vind, geloof ik niet dat een voedselbos dé manier is om de wereld te voorzien van voedsel dat ook voor iedereen betaalbaar is. Het is ontzettend arbeidsintensief in onder andere het oogsten van de producten. Het rendement is wel enorm omdat je vrijwel jaarrond producten kunt oogsten. De vraag is alleen: weegt dit op tegen de kosten van de arbeid?