impressie
Pompoen | Verbena | Abrikoos

Dit gerecht is op basis van pompoen, die ingelegd en daarna licht gegaard is in sap van lacto-gefermenteerde abrikoos. Van de afsnijdsels van de pompoenen hebben we een crème en compote gemaakt met frisse specerijen uit de kas van de Groene Schuur in Groessen. De dressing is gemaakt van vers pompoensap, opgefrist met het kookvocht van de ingelegde pompoen. De crunchy pompoenpitten van Gert Smits geven de finishing touch aan dit gerecht.

“De grootste uitdaging is de soms gebrekkige kennis van de doelgroep van de Voedselbank over het koken met deze producten”

De pompoenen die we gebruiken komen van de Vriendentuinen. Dit is een dagbesteding voor mensen met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking die verse groenten telen voor de Voedselbank. Vanaf oktober 2022 ben ik ambassadeur van de Voedselbanken en sluit ik me aan bij een groep ondernemers die in deze tijden met extreem hoge lasten aandacht vragen voor (verborgen) armoede. Ik verbaas me erover hoeveel voedsel er terecht komt bij de Voedselbank. De grootste uitdaging daarbij is de soms gebrekkige kennis van de doelgroep over het koken met deze producten. Er zitten veel afnemers bij de voedselbank die een pompoen sneller in de vensterbank zouden zetten dan er een gerecht mee zouden koken. Met de kennis in onze keuken kunnen we helpen door workshops te geven, verse maaltijden te maken of eenvoudige recepten te delen voor thuis.

Wil je ook een steentje bijdragen aan de Voedselbanken? Klik dan op onderstaande button om te doneren. Elke kleine bijdrage wordt enorm gewaardeerd.