Gamechanger van morgen

Marieke Laméris van Lekker Lupine

Onze Lupine – een eiwitrijke peulvrucht – komt uit Gelderland waar Marieke Lameris de lupine weer in het Nederlandse landschap wil terugbrengen. Dit doet ze met haar project “Lekker Lupine”. Haar missie is om de consumptie en teelt van biologische lupine in Nederland te stimuleren, om zo bij te dragen aan de eiwittransitie. Met deze kennis en expertise werd ze in 2020 en 2021 verkozen tot 1 van de 100 voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen.

hommel in lupinebloem - lupinus albus - witte lupine - LekkerLupine foto Annemarie Kleve
Foie Biet met Crumble van Lupine
Marieke lameris lupine
hand lupineboon

Onze chef Bjorn Massop met Groene Michelin ster werkt met deze lokale Gouden lupineboon. “Ik vind dat we iets moeten doen met de stem die we als chefs hebben. De lokale boeren en telers waar wij onze producten inkopen, horen de consumenten niet. Wij kunnen mensen laten zien wat er is, dus de eerste kennismaking.”

“Zo werkt het ook met lupine. Lupine is nog een vrij onbekend product in Nederland. En juist door te werken met lupine gaan mensen het tegenkomen in de horeca. Het krijgt via ons een verhaal en zo komt er bewustzijn van wat lupine doet voor mens en milieu.”

Zo vertelt Bjorn iedere keer het verhaal aan de consument. “Door ze op een leuke en luchtige manier bewust te maken van wat ze eten, waar het vandaan komt en wat het doet voor het land, het milieu, de boer of de producent. We zijn toch een verspillende sector en op die manier kun je een beetje teruggeven van wat je neemt denk ik.”