"Net as vrogger"

Jan en Ingrid van De Slaege

Één van onze grote helden is Jan Steverink van De Slaege. De granen voor ons zuurdesem brood worden door hem geteeld in Silvolde. Jan is de enige graanteler in Nederland die rode tarwe teelt, al een jaar of vier. Wat rode tarwe zo bijzonder maakt is zijn warme, nootachtige, zoete smaak, wat het in 2013 maakte tot ‘het lekkerste brood van Nederland’. 

Graan van de Slaege
De Slaege
Granen van De Slaege
Jan Steverink - De Slaege

Het gebied van de Silvoldse Slaege is vroeger vaak overstroomd, wat resulteerde in zeer vruchtbare akkers. De lichte rivierklei gecombineerd met bonkig oer maken het een walhalla voor het telen van oergraan. In 2005 is Jan gestart met de teelt van enkele oude bekende graansoorten, zoals spelt en verschillende soorten baktarwe. Inmiddels teelt hij kwalitatief hoogstaand graan waarbij hij de nadruk legt op het pure ingrediënt zonder kunstgrepen: ‘net as vrogger’.

Om bloem op te slaan wordt de olierijke kiem verwijderd van de graankorrel. Zo voorkomt de teler dat de bloem door de olie haar versheid verliest, waardoor het sterk gaat geuren en bitter gaat smaken. Juist deze kern bevat alle belangrijke voeding- en smaakstoffen die we niet willen verliezen. Bij onze held Jan worden alle bloemsoorten op afroep gemalen en bevat de bloem alles wat de graankorrel hoort te bevatten. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de natuur!