Impressie
Mispel | Koffie | Sherry | Pavlova

Mispels zijn een oude fruitsoort, we hebben in het park bij Hotel Villa Ruimzicht nog een prachtig exemplaar van een mispelboom staan. De mispels moeten enorm rijp zijn en eigenlijk al een beetje fermenteren wanneer je ze gebruikt, vandaar het gezegde ‘zo rot als een mispel’.

We hebben een pavlova gemaakt. Deze maken we van de koffieprut van het restaurant. Deze slaan we op met eiwitten waardoor de pavlova zich vormt. Een traditioneel gerecht: plakkerig, cremig en krokant van de buitenkant. Hierbij zit ook wat gel van sherry. Ook de mousse is gemaakt van de koffieprut van het restaurant.

“We halen natuurlijk alles zoveel mogelijk uit de buurt. Met koffie gaat dit helaas niet lukken omdat het simpelweg niet in de buurt groeit.”

In een eerder menu hebben we een alternatief gebruikt namelijk eikeltjeskoffie. We beschikken echter niet over genoeg eikels om een bedrijf als Villa Ruimzicht de hele dag te voorzien van deze koffie. We bekijken daarom goed met welke merken we samen willen werken: is het fairtrade? Doen ze aan eerlijke prijzen voor de boeren? Denken ze na over hun verpakking en over transport? Als we dus producten van ver moeten halen, dan wel met een zo minimale impact. De resten van de koffie, de koffieprut, gebruiken we voor onze compostering om zo een goed compostmengsel te maken. Hierin groeien we onze cressen en kruiden die we het hele jaar door binnen het hotel gebruiken. Dit doen we door middel van wormencompostering achter het hotel bij de keuken. Loop gerust er eens langs als je nieuwsgierig bent! Door de reststromen zo te verwerken besparen we ontzettend veel afval per jaar wat normaal gesproken de verbrandingsoven in zou gaan.