Duurzaam en extensief

Brord en Patricia van de Vinkenhorst

Van oorsprong is de Vinkenhorst een melkveebedrijf. Brord en Patricia hebben elkaar ontmoet op de Agrarische Hogeschool, waar ze beide melkveehouderij studeerden. Al meer dan 100 jaar lopen er koeien op de Vinkenhorst in Herwen en sinds 2019 lopen er Angus koeien op de landerijen die zorgen voor het smakelijke Angus vlees dat wordt geleverd aan lokale restaurants. Brord en Patricia boeren op een duurzame, extensieve wijze. De koeien lopen bijna het hele jaar buiten en worden alleen gevoerd met eigen gras van eigen landerijen.

Wagyu de houberg

Van melkveehouderij naar biodivers bedrijf

Een tijdje terug hebben zij besloten om de melkveehouderij om te schakelen naar een divers bedrijf met meerdere activiteiten. In de afgelopen jaren zijn er veel dingen veranderd bij de Vinkenhorst. Zo staan er meer dan 100 notenbomen op hun grond die voor notenolie zorgen. Ook staan er diverse fruitbomen waarvan jaarlijks heerlijke compote wordt gemaakt. Op deze boerderij staat niet alleen dierenwelzijn maar ook biodiversiteit hoog in het vaandel. Naast de talrijke bomen is er veel beplanting op de landerijen voor bijen en insecten, een dassenburcht, een kikkerpoel en een fazanten- en patrijzenrand. 

De stap naar agroforestry

Brord heeft een ontzettend onderzoekend karakter en staat altijd open voor ideeën. Daarom staat de volgende stap richting agroforestry al op de planning. Met het veranderende klimaat wordt schaduw steeds belangrijker voor onze landbouw. Agroforestry biedt de mogelijkheid om schaduw te creëren, verdamping te voorkomen en gewassen in symbiose te laten groeien op hele effectieve wijze. Wij proberen als lokaal restaurant te ondersteunen waar we kunnen om Brord en Patricia te helpen bij deze transitie. Want zonder afzet is er voor hen geen bedrijfstransformatie mogelijk.