Impressie
Courgette | Slangen knoflook | Tomaat | Afrikaan

Sinds mijn terugkeer naar de Achterhoek heb ik een warme band met Vriendentuinen. Dit is een dagbesteding voor mensen met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking die verse groenten telen voor de Voedselbank. Af en toe worden wij benaderd om overschotten over te nemen. Zo zijn er al leuke projecten ontstaan zoals ‘Goed doen met pompoen’ en roken we alleen op Achterhoeks hout dat afkomstig is uit het bosbeheer dat Vriendentuinen voor provincie Gelderland doet.

“Daarom denk ik dat we meer moeten investeren in kennis over vers eten en hoe je dit eenvoudig en lekker op tafel krijgt”

De overschotten ontstaan niet per definitie door een te grote hoeveelheid producten, maar doordat de afnemers van de Voedselbank niet voldoende kennis hebben om met verse producten te koken. Hierdoor ontwikkelen zij sneller een ongezond eetpatroon. Zo kwam ik onlangs voor het eerst sinds lange tijd in de supermarkt en zag ik – tot mijn verbazing – dat diepgevroren, voorgesneden aardappelreepjes goedkoper zijn dan dan een kilo verse aardappelen. Onverklaarbaar toch? Gezond vers eten moet voor iedereen betaalbaarder zijn dan ongezond, voorbewerkt voedsel. Daarom denk ik dat we meer moeten investeren in kennis over vers eten en hoe je dit eenvoudig en lekker op tafel krijgt. Mede daarom hebben we al onze recepturen van Noaber Krat voor iedereen toegankelijk gemaakt, zodat een verse, gezonde en snelle maaltijd voor iedereen binnen handbereik is.