Impressie
Beukenhout | Beukenboom uit Eefde | Handgemaakt in Hengelo Gld

Onze menukaarthouders van Restaurant Lokaal zijn handgemaakt in de Achterhoek, van hout uit de Achterhoek. Het bedrijf dat ze heeft gemaakt, HandHout, wil zo duurzaam en lokaal mogelijk producten maken van hout.

Het hout is altijd afkomstig uit natuuronderhoud. Er worden dus nooit bomen omgezaagd om er producten maken, maar precies andersom: er worden mooie producten van gemaakt, omdat er bomen omgezaagd zijn. Soms zijn het bomen die ziek waren, of dood gingen, maar soms ook bomen die weg moesten om een bos of park gezond en divers te houden. Er wordt nooit gewerkt met hout uit verre landen en ook niet met ‘productiehout’ uit de fabriek. De boomstammen waar HandHout mee werkt, worden geleverd door een lokale groenonderneming in Hengelo Gld en daarna gezaagd in samenwerking met een mobiele houtzagerij uit Laren Gld. Zo blijft het dus een 100% Achterhoekse keten, van boom tot eindproduct.

“Zelfs de exacte GPS coördinaten zijn bekend: 52°09’23.6”N, 6°13’24.8”E.”

De menukaarthouders van Restaurant Lokaal zijn gemaakt van beukenhout. De zeer oude beukenboom waar dit hout van afkomstig is was ziek en stond op het voormalige landgoed ‘Het Klaphek’, op de grens van Eefde en Zutphen. Zelfs de exacte GPS coördinaten zijn bekend: 52°09’23.6”N, 6°13’24.8”E. De boom is in planken gezaagd in Hengelo Gld en die hebben 1,5 jaar liggen drogen “op de wind”. Ik heb aangegeven wat de wensen waren en Richard heeft een model ontworpen dat mooi past in de uitstraling van ons restaurant.