Impressie
Aardbei | Boeren yoghurt | Citroentijm

De panna cotta maken wij van frisse boerenyoghurt met citroentijm. Het dessert heeft een romige textuur die in combinatie met de mooie rijpe aardbeien van Gert Smits een klassieke combinatie geeft in textuur. Het gerecht is opgefrist met hangop met rozen blad en afgemaakt met een sorbet en een dressing van oxalis (klaverzuring).

Het overgrote deel van de aardbeien die in Nederland worden gegeten zijn afkomstig uit Spanje. De temperatuur is daar namelijk veel geschikter om meer maanden per jaar aardbeien te kunnen telen. Deze teelt van aardbeien in Spanje blijft echter niet ongestraft. Aardbeien hebben een enorme waterconsumptie wat funest is voor het grondwaterpeil in de gebieden waar de aardbeien worden geteeld (voornamelijk in Andalusië). Het gebied kampt met veel droogte waardoor boeren beginnen met water te winnen in omliggende natuurgebieden. Dit kan catastrofale gevolgen hebben voor deze gebieden.

“Aardbeien uit eigen regio kunnen rijp worden geplukt waardoor eigenlijk de aardbei pas echt naar aardbei smaakt.”

Nederlandse boeren en telers kweken uitmuntende kwaliteit aardbeien. Aardbeien uit eigen regio kunnen rijp worden geplukt waardoor eigenlijk de aardbei pas echt naar aardbei smaakt. Dat is de smaak die ik ken uit de tuin vroeger van mijn vader. Dit betekent alleen dat jijzelf niet meer bepaald in welke maand je aardbeien eet, maar (zoals het hoort) het seizoen weer bepaalt wanneer je aardbeien eet. Een aardbei zul je dus ook nooit in ons menu zien buiten het seizoen.