impressie
Pompoenpit | Haver | Sorghum

Deze impressie is opgebouwd uit roomijs op basis van pompoenpitolie en een crumble van haver en sorghum. De pompoenpitolie die we gebruiken voor het ijs komt van groentekweker Gert Smits uit de Heurne. We gebruiken deze olie omdat deze ontzettend intens en complex is van smaak, met rijke hartige tonen. De haver en sorghum die we gebruiken voor de crumble zijn beide glutenvrij. De haver gebruiken we onder andere in ons glutenvrije brood en voor onze eigen granola die bij eetwinkel Van Mien verkrijgbaar is, op 5 minuten loopafstand van restaurant Lokaal. De sorghum wordt biologisch geteeld bij Landgoed Velhorst.

De haver gebruiken we onder andere in ons glutenvrije brood en voor onze eigen granola die bij eetwinkel Van Mien verkrijgbaar is, op 5 minuten loopafstand van restaurant Lokaal

Sorghum is een eenjarig gewas dat nauw verwant is aan maïs. Het zaadje van de sorghum valt onder graanvruchten. Ondanks het feit dat we in Nederland veel met graansoorten werken, is sorghum niet heel bekend in Nederland. De zomers van 2018 en 2022 zijn extreem droog geweest, waardoor agrariërs steeds gerichter moeten zoeken naar soorten gewassen die tegen deze droogte bestand zijn. Sorghum is hier een voorbeeld van.

De pompoenpitten komen van Gert Smits. Van oorsprong is Gert teler van prei, asperges en abrikozen. Omdat hij vanuit de retail enorm slechte prijzen krijgt voor zijn gewassen, heeft hij met zijn zoon besloten het roer om te gooien. Ze zijn gestart met het telen van oliepompoen, iets dat in Nederland nauwelijks wordt gedaan en zeker niet op de schaal waarop Gert en zoon Edwin dat doen. De oliepompoen is een compleet ander ras dan de pompoenen die we verwerken in gerechten. Na het rijpen van de pompoenen blijft het vruchtvlees en de schil als mulch op het land liggen, dat als voeding dient voor het volgende gewas. Op deze manier is er geen kunstmest nodig voor de gewassen en blijft er veel energie bespaard.