impressie
Sorghum | Pompoenpit olie | Zeeuws zeezout

Deze impressie is opgebouwd uit roomijs gemaakt op basis van pompoenpitolie, en een crumble van sorghum en pompoenpitmeel. De pompoenpitolie die gebruikt wordt voor in het ijs is afkomstig van Gert Smits in de Heurne. De smaak van de olie is ontzettend intens en complex en heeft rijke hartige tonen.

“De sorghum die is gebruikt voor de crumble is glutenvrij en wordt biologisch geteeld bij Landgoed Velhorst”

Sorghum is een eenjarig gewas en zeer droogte bestendig. Het zaad van de sorghum valt botanisch gezien onder graanvruchten, is nauw verwant aan maïs en is niet erg bekend in Nederland. In de regio Achterhoek kenden we in 2018 en 2022 extreem droge zomers en daarom zullen we allereerst moeten kijken naar de waterhuishouding in de regio. Maar we zullen ook moeten kijken naar andere gewassen om te telen die meer droogte bestendig zijn.

“De pompoenpitten uit de olie komen van Gert Smits”

Hij is van oorsprong een preiteler en hij verbouwt ook asperges en abrikozen. Door de slechte prijzen die hij uit de retail krijgt voor de prei heeft Gert, samen met zijn zoon Edwin, besloten om het bedrijf om te bouwen. Ze zijn gestart met het telen van de oliepompoen, iets dat in Nederland vrijwel niet wordt gedaan, zeker niet op de schaal waarop Gert en Edwin het doen. Na het rijpen van de pompoenen worden de pompoenen met een combine op het land gehakseld en blijft het vruchtvlees en de schil als mulch op het land dat als voedingsbodem dient voor het volgende gewas. De oliepompoenen zijn een totaal ander ras dan de pompoenen die we verwerken in de gerechten en bevatten ook veel minder vruchtvlees. Deze vorm van landbouw vereist geen kunstmest, waardoor er ontzettend veel energie bespaard blijft en er geen kunstgrepen in de grond terechtkomen.