Kippenwalhalla achterhoek
Roy van Tomesen Pluimveehouderij
De eieren die wij gebruiken zijn vrije uitloopeieren van Roy Tomesen. Samen met zijn vrouw Maud runt hij een duurzame pluimveehouderij met leghennen. Het boerenbedrijf is gedurende vier generaties veranderd van gemengd bedrijf naar pluimveehouderij en bestaat inmiddels 100 jaar. Roy is vastbesloten om het familiebedrijf verder te ontwikkelen, maar dan wel met het welzijn van de dieren op nummer één.
Duurzaamheid
Door de verschillende uitbraken van vogelgriep en de daarbij horende ophokplicht, is het steeds lastiger om aan vrije uitloopeieren te komen. Ondanks deze tegenslag zet Roy zich juist nú extra in voor de verduurzaming van zijn pluimveehouderij. “Mijn ouders werkten nog met legbatterijen, maar de kip is van nature een bosvogel en zit graag hoog op een tak. Daarom hebben we een stelling gebouwd die deze natuurlijke houding van de kippen nabootst.” Ook gaan ze van meer naar minder kippen. Dat betekent automatisch meer ruimte voor de kip.
Daarnaast is Roy ook niet vies van een snufje duurzame technologie. In totaal zorgen zo’n 3000 zonnepanelen voor de opwek van de benodigde energie in de stallen, en wordt er stroom geleverd aan de AGEM voor verkoop aan huishoudens.
Regionaal ondernemen
Volgens Roy heeft de regio zelf genoeg te bieden. Een groot deel van de geproduceerde eieren wordt via het eigen pakstation van Tomesen afgezet in de regio. Andersom doet het bedrijf haar boodschappen ook in de regio. De jonge hennen komen bijvoorbeeld van Broederij Ter Heerdt uit Zevenaar en het voer voor de kippen wordt ingekocht bij De Hoop in Zelhem.
Van leghen naar vleeskip
Zodra een kip ouder wordt, neemt de kwaliteit van de eieren af. Normaliter worden de hennen dan geëxporteerd naar Afrika of verwerkt in diervoeder, wat erg belastend is voor het milieu. Daarom zetten Roy en Maud zich in om samen met professionele koks en hobbykoks de leghen weer op de menukaart te krijgen. En daar worden wij nou heel blij van!