impressie
Rode tarwe | Desem | Gefermenteerde boter | Zeezout

De granen voor het desem brood worden geteeld door Jan Steverink van de Slaege in Silvolde. Jan is vrijwel de enige in Nederland die rode tarwe teelt. De meeste bloem die we gebruiken in Nederland is leeg. Dit doet men om de bloem op te kunnen slaan; de olierijke kiem wordt verwijderd van de graankorrel om te voorkomen dat de bloem door de olie ranzig wordt. Terwijl deze kern juist de meeste voedingsstoffen en smaakstoffen bevat. Binnen Villa Ruimzicht worden alle gebruikte bloemsoorten op afroep gemalen en ze bevatten alles wat de graankorrel hoort te bevatten – ook de olierijke kern.

“In onze Hungry Bins werkt het grootste team van de Villa aan bijzonder voedzame compost”

De gefermenteerde roomboter dankt haar frisse lichte smaak aan de basis van gefermenteerd sap, dat we maken van groenteresten en -schillen die we verwerken in de keuken. Dit geeft de boter een licht ziltige smaak. De pulp van de groenteresten komen terecht in onze ‘Hungry Bins’, waar ze worden gegeten en verwerkt door een groot team van wormen. Op deze manier maken we compost waarmee we de kruidenbakken en planten in en rond de Villa bemesten. Win-win dus!